Wiele firm funkcjonujących w branży gastronomicznej wykorzystuje duże ilości tłuszczu. Nie można go wylewać bezpośrednio do systemu kanalizacji, bo spowodować to może jej przytkanie, z tego też powodu konieczne jest zastosowanie wtedy specjalnych separatorów tłuszczu. Takie separatory mają stosunkowo prostą budowę, bowiem są złożone z dużej komory, w której na odpowiednio zaprojektowanych przegrodach gromadzony jest tłuszcz.
Dlatego też posiadając tego typu urządzenie trzeba regularnie wykonywać przegląd separatorów, bowiem jeśli nie zostanie to zrobione, to przestanie ono należycie działać. Szczęśliwie nie powinno być z tym większych problemów, bo na rynku funkcjonuje wiele firm mających w ofercie takie usługi. Wybierając propozycję jednej z nich warto sprawdzić, czy posiada ona wszystkie niezbędne pozwolenia, żeby później nie było jakiś niejasności wiążących się z niedopełnieniem obowiązków środowiskowych.
Samo serwis separatorów jest realizowane przy pomocy wyspecjalizowanego pojazdu, którym podjechać należy tak blisko jak jest to możliwe, a następnie przy użyciu długiego węża zebrać z powierzchni znajdujący się tam tłuszcz. Ten trzeba następnie zutylizować w bezpieczny sposób, tak żeby nie szkodzić środowisku. Z tego też powodu istotne jest to, żeby zamontować taki separator w miejscu do jakiego będzie wygodny dostęp. Jeśli inaczej się zrobi i firma zajmująca się serwisem będzie musiała mocno się starać przy czyszczeniu, to być może wtedy będzie inna czyszczenie separatorów cena.